Tro, tillid og placeboeffekt

Menneskets kraft i historie og heling

Gennem menneskehedens historie har tro og tillid været en fundamental del af vores kulturelle og personlige narrativer. Uanset om vi ser til vikingerne, der troede på gudernes beskyttelse fra Thor og Freja, eller buddhisterne, der søger oplysning gennem Buddhas lære, har troen tjent som en vejviser, en trøst og en drivkraft for menneskeheden.

Religion og tro spiller en afgørende rolle i at forme vores virkelighedsopfattelse. Fra kristendommens Jesus, der symboliserer kærlighed og selvopofrelse, til hinduismens mangfoldige gudeverden, der repræsenterer livets kompleksitet, giver disse historier og overbevisninger os en struktur og en mening i en ofte uforudsigelig verden.

Men hvad sker der, når denne tro ikke kun påvirker vores verdenssyn, men også vores fysiske velbefindende? Dette bringer os til et fascinerende fænomen kendt som placeboeffekten.

Placeboeffekten: Troens helende kraft

Placeboeffekten refererer til en reel helbredende reaktion, som opstår fra en tro på, at man modtager en effektiv behandling, selvom behandlingen i sig selv er inaktiv eller ikke-medicinsk. Med andre ord, hvis man tror stærkt nok på, at en pille, en procedure eller endda en bestemt ritual vil kurere en, kan denne overbevisning i sig selv udløse en helbredende respons i kroppen. I bogen stress dig sund gør Psykolog Carsten Juul op med vores hidtidige forståelse af og løsning på stress baseret på den metakognitive tilgang til psykisk helbred. At sætte sig i sofaen pga. nu er man sygemeldt med Stress gå direkte ind i et narrativ som forringer de elementer som kunne afstresse.

Troen på at noget har effekt er et kraftfuldt fænomen, at det indgår i kliniske forsøg, hvor lægemidler testes mod placeboer for at bestemme deres effektivitet. De røde for hjerte og blå for mentale udfordringer. Placeboeffekten er et klart bevis på, hvordan vores psykologiske og emotionelle tilstand kan påvirke vores fysiske helbred. På en måde kan placebo effekten sammenlignes med eksponeringsterapi hvor gentagende eksponering skaber en ny indlæring. Så kan placebo flytte noget på blot en enkelt gang, når blot at at elementer som forventning, konditionering, suggestion, kontekst og ritual, endogene opiater, Psykologiske mekanismer eller sociale faktorer: er på plads. 

Historiens materialiserende kraft

Men hvad har dette at gøre med de historier, vi fortæller os selv og de overbevisninger, vi bærer? I bund og grund handler det om tillid til en historie. Ligegyldigt hvor forskellige vores kulturer og religioner måtte være, stoler vi ofte på de fortællinger vi har fået overleveret, fordi de giver os en følelse af mening, formål og retning.

Nu er tiden kommet til at overveje, hvordan vi kan skabe vores egne fortællinger – vores egne personlige “placeboer”, hvis du vil. Det kunne kaldes selvhyponose. Hvordan kan vi skabe en narrativ, som giver os kraft, formål og heling i vores daglige liv? 

For dem, der søger en metode til dette, vil jeg gerne introducere programmet “Positionering i livet gennem narrativers materialisering“. Dette program er designet til at hjælpe enkeltpersoner med at finde, forme og internalisere deres egne stærke narrativer, som ikke kun kan guide dem gennem livets udfordringer, men også fremme reel fysisk og mental velvære.

Tro og tillid har altid været vores allierede. Nu har vi redskaberne og forståelsen til bevidst at udnytte denne kraft i vores egne liv.

Se mit forløb materialisering af narrativer

I det Svenske blad  Forskning & Framsteg beskrives et studie med IBS-patienter.
Naturlæger bruger placebo-effekten
Placebo – Hjernen skaber medicinen

Scroll to Top